Следвайте Гласове в ТелеграмЗелените в Бавария знаеха, че обществените настроения стават

...
Следвайте Гласове в ТелеграмЗелените в Бавария знаеха, че обществените настроения стават
Коментари Харесай

Германските партии са изправени пред разплата с избирателите, а по Зелените хвърчат яйца

Следвайте " Гласове " в Телеграм

" Зелените " в Бавария знаеха, че публичните настроения стават враждебни. Но те в никакъв случай не са очаквали, че някой ще стартира да хвърля камъни по тях, написа в. " Файненшъл Таймс ".

По време на събитие в Ной-Улм предишния месец един от тях едвам не удари Катарина Шулце, основния претендент на " Зелените ". За нея това беше върхът на предизборната акция в южната немска провинция, в която деятели на " Зелените " бяха постоянно оплювани, обиждани и заплашвани. " Проблемът е, че нашите политически противници наливат масло в огъня и това подклажда тази отрицателна атмосфера ", сподели тя.

Бавария и прилежащата провинция Хесен отиват до урните в неделя на избори, които се преглеждат като референдум за държавното управление на канцлера Олаф Шолц. И трите партии от неговата коалиция - социалдемократите, зелените и либералите - се сринаха в социологическите изследвания през последните месеци, защото гласоподавателите ги упрекват за рецесията, инфлацията и високите цени на силата.

Но както сподели акцията в Бавария, точно " Зелените " се трансформират в обичан обект за пердах на немската общност. И те имат белези, с цел да го потвърдят.

Наричат ги " унищожители на гори ", тъй като поддържат вятърните паркове, и " подстрекатели към война ", тъй като поддържат Украйна. На едно от събитията на " Зелените " предишния месец в Харт, в югоизточна Бавария, мъж раздаде домати, яйца и камъни, които да хвърлят по ораторите.

Хуберт Айвангер, водач на десните Свободни гласоподаватели, споделя, че това е типично за грубата политика на Бавария, която се води в бирени палатки. " Северна Германия е по-прилична от Бавария ", споделя той. " Ако искаш да спечелиш точки в бирената палатка, не можеш да четеш лекции като в горния курс на девическо учебно заведение ".

Снимка: БТА/AP

Така или другояче, прибавя Айвангер, " Зелените " сами са отговорни за тази неприязън. В последна сметка точно следеното от " Зелените " министерство на стопанската система в Берлин прокара тази година извънредно непопулярния закон за последователното унищожаване на газовите котли и замяната им с термопомпи. " Дори половината от гласоподавателите на " Зелените " бяха срещу [него] и държавното управление въпреки всичко го одобри ", споделя той.

Но Шулце съобщи, че враждебността към " Зелените " се подхранва и от " целенасочена акция за дезинформация ", изключително във връзка с закона за бойлерите. Маркус Зьодер, министър-председателят на провинцията, твърдеше, че една нова термопомпа коства умопомрачителните 300 000 евро: в реалност цената й е 11 000-25 000 евро.

Всъщност Зьодер, водач на консервативния Християнсоциален съюз (ХСС), трансформира ощетяването на " Зелените " в лайтмотив на акцията си. Политикът, който в миналото флиртуваше с екопартията, в този момент я упреква в липса на " баварски ген ".

По време на събитие в Клостер Андекс край Мюнхен предходната седмица Зьодер упрекна " Зелените " в " идеологически двойни стандарти " поради отхвърли им да удължат живота на последните три атомни електроцентрали в Германия в разгара на енергийната рецесия и осъди закона за термопомпите като " интервенция в правото на благосъстоятелност на хората ".

" Зелените вършат политики с лост ", съобщи Мартин Хубер, общоприет секретар на ХСС. " Те са толкоз идеологически настроени, че не ги интересува дали обществото приема това, което оферират ".

Стратегията на Зьодер отразява смяната в немската политика. На държавните избори в центъра на вниманието обичайно бяха районни въпроси - като обучение, полиция и превоз. Но след началото на войната на Русия против Украйна и провокираната от нея рецесия с разноските за живот това се трансформира.

" Повече от всеки път гласоподавателите употребяват районните избори, с цел да дадат оценка на федералното държавно управление ", споделя Щефан Корнелиус, политически редактор на основания в Мюнхен вестник " Зюддойче Цайтунг ". Зьодер се е възползвал от тази опция. " Това му разрешава да се показа като водач на опозицията против Берлин. "

Но за водача на Бавария не всичко е било просто корабоплаване. През лятото съдружните му сътрудници, Свободните гласоподаватели, затънаха в несъгласия, когато " Зюддойче " разкри, че Хуберт Айвангер като възпитаник е имал антисемитски пасквил.

Снимка: БТА/AP

Айвангер, който е и вицепремиер на Бавария, упрекна медиите в " клеветническа акция ". Но Зьодер беше подложен на мощен напън да го уволни. В последна сметка обаче той реши да го задържи на поста си, настоя, че ще продължи съюза си със Свободните гласоподаватели и след изборите и изключи опцията да се обвърже със " Зелените ".

Шулце съобщи, че казусът с Айвангер е емблематичен за " изместването надясно " в Бавария, където трите съществени десни и дясноцентристки партии - ХСС, Свободните гласоподаватели и Алтернатива за Германия - имат общо 66% от гласовете.

Няма подозрение обаче, че реторичните офанзиви на ХСС против " Зелените " - голословните изказвания, че те желаят да принудят германците да станат вегани и да употребяват безпристрастен във връзка с пола език - попадат на плодородна почва.

В Клостер Андекс Зьодер си завоюва плевел смях, когато осмя външния министър на " Зелените " Аналена Баербок и неотдавнашното ѝ пътешестване до Монголия.

" Тръгнала е през монголската степ, намерила една юрта... и разказала на стопанката, която била заета с децата си, със стадото си и с други неща, всичко за феминистката си външна политика в Берлин ", сподели той. Според него немските водачи би трябвало да " пазят немските ползи ", а не да се " пробват да извърнат света ".

Снимка: БТА/АР

Множеството в Клостер Андекс аплодираше Зьодер до небесата. Ани, 55-годишна локална жителка, която хапва кренвирш, споделя, че е с него по въпроса за закона за отоплението. " Къщата на родителите ми е с нафтов казан - в този момент ще би трябвало ли да го изтръгна? ", пита тя. " Спазването на закона ще ми коства цяло положение. "

" Зелените " признават, че са изправени пред сложна борба в Бавария. Понастоящем те имат 15 % в социологическите изследвания, което е спад по отношение на 17,6 % на последните избори в провинцията през 2018 година Междувременно ХСС е с 36 %.

Но Катарина Шулце отбелязва, че преди 2018 година " Зелените " са се задържали на равнища от към 5-9 %, а през последните години са достигали до 20 %. " Ние към момента имаме мощна база в Бавария. Най-доброто занапред следва ", споделя тя.

Предварителните изследвания плануват следните резултати: ХСС - 37%, Свободните гласоподаватели - съдружният им сътрудник до момента (15%) " Зелени " (16 %), АзГ (14) и СДПГ на канцлера Шолц (9). Според изследването съдружният сътрудник във федералното държавно управление в Берлин - свободните демократи (СвДП) не влиза в локалния парламент - 3%.

Инфо: dnes.dir.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР